Nog op zoek naar invulling voor
uw studiedagen? Bekijk ons aanbod
Ondersteuning nodig bij fusietrajecten?
Laat ons meedenken!
Een missie- en visietraject
met bevlogenheid als vertrekpunt
Van Nationaal Programma Onderwijs
naar eigen School Programma
Trots! Op onze publicatie:
Impact in het Onderwijs

Werknemers met passie maken het verschil

Organisaties kunnen succesvol de bevlogenheid en prestaties van medewerkers duurzaam vergroten door hierop gerichte interventies aan te bieden. Dat concludeert arbeids- en organisatiepsycholoog en directeur research Schouten & NelissenJessica van Wingerden in haar proefschrift. 

Ondanks de digitalisering en robotisering maken bevlogen medewerkers die vanuit passie en energie werken het verschil in organisaties. Bevlogen medewerkers onderscheiden zich van hun niet bevlogen collega's door goede kwaliteit van dienstverlening, hoge productiviteit en innovativiteit. Daarbij leidt bevlogenheid niet alleen tot goede prestaties, maar ook tot organisatiebetrokkenheid en klantloyaliteit. Van Wingerden promoveert donderdag 16 juni 2016 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
 
Bevlogenheid op de agenda
Door de jaren heen is er in de wetenschap en bij organisaties steeds meer interesse ontstaan voor bevlogenheid en prestaties. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat deze medewerkers vergeleken met niet bevlogen collega's innovatiever, productiever en gezonder zijn en een hogere kwaliteit van dienstverlening leveren. Daarbij leidt bevlogenheid niet alleen tot goede prestaties maar ook tot organisatiebetrokkenheid en klantloyaliteit. Kortom, bevlogenheid is een randvoorwaarde voor het succes van organisaties.
 
Job Demands-Resources theorie
Bevlogenheid ontstaat uit de optimale balans tussen wat energie vraagt (job demands) en wat energie geeft (resources). Een belangrijke en veelgebruikte theorie die kan helpen om de voorspellers en uitkomsten van bevlogenheid te begrijpen is de Job Demands-Resources (JD-R) theorie (Bakker & Demerouti, 2014). De JD-R theorie veronderstelt dat positieve organisatie interventies die gericht zijn op het optimaliseren van taakeisen en hulpbronnen kunnen leiden tot een toename van bevlogenheid en prestaties. Ondanks dat hiervoor voldoende theoretische argumenten zijn, was empirisch bewijs voor het vergroten van bevlogenheid en verbeteren van prestaties door interventies tot nu toe schaars. Van Wingerden heeft in haar dissertatie aangetoond dat bevlogenheid en prestaties duurzaam kunnen worden verbeterd door JD-R interventies.
 
Werken aan bevlogenheid
Bevlogen aan het werk zijn is niet vanzelfsprekend. Zowel het management als medewerkers zelf kunnen hun bevlogenheid positief beïnvloeden door te werken aan deze balans. Leidinggevenden kunnen zorgen voor realistische taakeisen, ontwikkelmogelijkheden en uitdagingen in het werk. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld proactief feedback vragen aan klanten of de leidinggevende vragen naar mogelijkheden om mee te werken aan projecten waar zij interesse in hebben.
 
Duurzaam effect
Van Wingerden toetste Job Demands-Resources interventies (trainingen) gericht op het vergroten van persoonlijke energiebronnen, het optimaliseren van de balans tussen job demands en resources in het werk (job crafting) en de combinatie van beiden. Zij deed haar onderzoek vooral onder professionals in het onderwijs en de zorg. De effecten blijken het sterkst (zowel een toename van bevlogenheid als prestaties van medewerkers) bij de gecombineerde interventie. Ook blijken de effecten van de interventie gericht op het optimaliseren van de balans tussen job demands en resources in het werk (job crafting) zowel kort na afloop significant, als ook een jaar later. Daarmee blijkt dat de effecten duurzaam zijn en dat werken aan bevlogenheid in organisaties door de inzet van interventies loont.

Bron: Brisk Magazine 16-06-2016

Meer informatie

Meer informatie of heeft u vragen? Vul onderstaand formulier in. U ontvangt onze reactie binnen 2 werkdagen.




Naam:

Telefoonnummer:

E-mailadres:

Opmerking:

Partners